eZOO

šimpanz učenlivý

Český název : šimpanz učenlivý

Latinský název : pan troglodytes

Třída : savci

Řád : primáti

Čeleď : lidoop

Popis : Délka těla: samci 77-94 cm, samice 64-85 cm, výška 120 až 170 cm, hmotnost: samci 45-55 kg, samice 40-45 kg. Nezaměnitelná lidoopí postava, ocas chybí, nadoční valy jsou silné, pysky velmi pohyblivé a úzké. Palec ruky je protistojný, palec nohy je daleko vzadu. Obličej u mláďat růžový, s věkem tmavne, u dospělých je většinou černý, často černě skvrnitý, uši jsou téměř lysé, odstálé. Srst je různě hustá, hnědočerná nebo černá. Šimpanzi se pohybují převážně vzpřímeně s prsty vbočenými dovnitř, opírají se o prstní kůstky, někdy se vzpřimují na obou nohou, například když nesou v rukou potravu.

Obývá tropické deštné lesy, husté stromové savany a křovinatou krajinu, galeriové a horské lesy až do výšky 3000 m n.m. Šimpanzi jsou aktivní za dne a žijí v tlupách až 60 a více zvířat, které se dělí na menší volné skupiny. Vzájemná péče o srst a přátelské projevy uklidňují ostatní opice. Spory jsou časté, dochází přitom k hrozbám, naježení chlupů na týlu a na bocích rukou a ke křiku a vřeštění. Jako nástroje se používají větve, klacky a kameny. Rychle po sobě následuje dupání po zemi a divoké zastrašující grimasy. Samci neustále usilují o zlepšení svého hodnostního postavení. Při bojích mezi stejně silnými jedinci může docházet k vážným zraněním pokousáním. Mnohý spor se ukončí zakročením třetích opic. Mohutným zduřením kolem pohlavních orgánů samice upozorňuje skupinu průměrně každých 6 týdnů na svou připravenost k páření. Na vrcholu říje se samice páří se všemi dospělými samci. Po březosti trvající 225 dnů se narodí jedno mládě (dvojčata jsou vzácná) s porodní vahou asi 1,9 kg, které je kojeno 2-4 roky. Mládě se drží srsti na matčině břiše, v 5-6 měsících sedí vzpřímeně, ve věku jednoho roku se učí běhat. Mláďata zůstávají do dovršení osmého roku u matky. Porody jsou každých 5-6 let. Potrava se sestává hlavně z rostlin, plodů, listí, pupenů, výhonků, natě a semen všeho druhu. Tvrdé ořechy šimpanzi rozbíjejí kameny. Stébly vyšťourávají termity a mravence, živí se však i jiným hmyzem. Systematicky loví a žerou malé antilopy, kočkodany a mláďata paviánů.

Výskyt : Senegal, jižní Mali, Gambie, Guinea, Sierra Leone, Libérie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie, Kamerun, Gabun, Středoafrická republika, Kongo, Zair, západní Uganda, jižní Súdán, Rwanda, Burundi, západní Tanzanie.

Chován je například v ZOO Liberec.


sponzor


Lexikon : savci

Mapa zoo : pavilon tropů

Mapa světa : afrika



mixmax.cz , nejen všeobecná encyklopedie ...


Komentáře

Verča [23.02.2014 11:55:52]
Ahoj tahle sránka je DOKONALÁ! Na Wikipedii mají samý s prominutím p******y!! Ste úžasný Děkuju moc! :*
ZANY [22.07.2011 18:19:58]
JETO NADHERA TO SE MUSI NECHAT
míša [30.11.2010 18:15:39]
je to super, ráda o cut dělám referáty
KÁJA [17.01.2010 16:43:54]
NENI TU JAK DLOUHO ŽIJOU
nikita kastankova [23.11.2009 18:54:09]
juuu moje nej nej zvíře......
monika [05.05.2008 18:16:52]
tyto zvířatka jsou moc hezká a každý je ma rád pomohlo mi to na zeměpis
Renny [23.04.2008 19:40:53]
jooo tahle stránka je ůplně styl...dělala jsem si z ní referát na přírodák...a bylo to ůpě good tahle stránka je ůpě nej jako...
terezka [20.02.2008 15:51:08]
tadle stranka je docela hezká......mno de to tu
vemdula [12.02.2008 16:05:12]
ještě víc fotek dík wenda můj e-mail 1.L.32@seznam.cz
Lucka [24.01.2008 06:56:08]
tato stránka je nádhernsá!
* Jméno :
* Text :
* Opište kód :

captcha image




Toto zvíře si prohlédlo za posledních 100 dní 182 návštěvníků.


Design a kód FOLDINA.cz