eZOO

pardál obláčkový

Český název : pardál obláčkový

Latinský název : neofelis nebulosa

Třída : savci

Řád : šelmy

Čeleď : kočkovíté

Popis : Pardál obláčkový (Neofelis nebulosa), zvaný též levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na 10 000 jedinců. V Červené knize (IUCN Red List of Threatened Species) je vedena jako zranitelný druh (Vulnerable).

Výskyt : Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 m n.m. Na celém území jeho výskytu dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi (přes 10 % plochy za posledních 10 let).

Chován je mimojiné v ZOO Ostrava.


Lexikon : savci

Mapa zoo : pavilon šelem

Mapa světa : asie



mixmax.cz , nejen všeobecná encyklopedie ...


Komentáře

Ewe [02.10.2010 18:24:28]
Jaký je další význam slova pardál??Než kočkovitá šelma?
* Jméno :
* Text :
* Opište kód :

captcha image




Toto zvíře si prohlédlo za posledních 100 dní 125 návštěvníků.


Design a kód FOLDINA.cz